Sociale huurovereenkomsten

In het algemeen zal het ongestoorde genot van de zittende huurder van een sociale huurwoning gegarandeerd worden. De rechtspositie van de zittende huurder blijft ongewijzigd.

SVK-huurders

In het decreet is een overgangsbepaling opgenomen. Bij de overgang van de SVK’s naar de woonmaatschappijen moet de eigenaar-verhuurder geen toestemming geven voor de overdracht van de hoofdhuurovereenkomst aan de woonmaatschappij of een andere woonmaatschappij (wanneer een SVK opteert voor een overdracht van haar activiteiten ten algemene titel (algemeenheid of bedrijfstak), dan is het aan de overnemende woonmaatschappij om die activiteiten die niet thuishoren in haar werkingsgebied over te dragen aan een bevoegde woonmaatschappij, die mogelijk op een later tijdstip pas opgericht raakt). Dit is een afwijking van artikel 4 van de Woninghuurwet en artikel 31 van het Vlaams Woninghuurdecreet. De eigenaar-verhuurder kan zich met andere woorden niet verzetten tegen deze overdracht(en).

 

Daarnaast worden in de overgangsbepaling ook de zogenaamde “change of control-clausules” buiten werking gesteld. Deze clausules geven de verhuurder het recht de huurovereenkomst te beëindigen door een wijziging in de persoon van de huurder. Deze bepaling is noodzakelijk om te vermijden dat de woonmaatschappij niet of pas na veel vertraging tot stand komt omdat vooraf een verzaking aan deze change of control-clausule door de verhuurder moet worden bekomen.